Često pitana pitanja

Odgovori na najčešća vaša pitanja nalaze se ispod. Za sve dodatno, slobodno nas kontaktirajte.

Što ja zapravo kupujem i koliko me to košta?

Kod prve kupnje kupujete GPS uređaj (koji je vaše vlasništvo) i minimalno četiri (4) mjeseca aktivacije. Nakon toga sve što plaćate je mjesečna aktivacija koje je oko 60 kn mjesečno (ovisno o trajanju aktivacije).

Što sve dobijem u paketu?

Dobijete pripremljen i konfiguriran GPS uređaj sa Beedigital M2M SIM karticom, R1 račun i pristupne podatke za Wialon platformu (mobile+web) za nadzor. 

Mogu li vidjeti trenutnu brzinu kretanja i povijest?

Naravno, za vrijeme kretanja na aplikaciji će biti prikazana trenutna brzina plovila. Isto tako, možete pogledati kronologiju kretanja za posljednja tri mjeseca i u svakom trenutku znati gdje vam je plovilo bilo. Isto tako, možete vidjeti u svakom trenutku kolika je bila brzina kretanja.

Kako funkcionira ponovna aktivacije sljedeće sezone?

Kontaktirajte nas i kažete od kada želite aktivaciju i do kada, a mi vam pošaljemo ponudu. Na primjer, od 1.5. do kraja 10.mjeseca tekuće godine. Platite aktivaciju za odabrane mjesece i mi vam aktiviramo uređaj i sve ostaje isto kao i godinu prije.

Da li vi dolazite instalirati GPS uređaj? Kako to funkcionira?

Ne. Uređaj na plovilo instalirate sami. Nema potrebe za plaćanjem dodatnih troškova kada je instalacija uređaja spajanje dvije žice: plus i minus na akumulator. Većini vlasnika plovila to je vrlo jednostavan postupak.

Mogu li plovilo pratiti s više mobitela?

Da. Možete imati neograničen broj Wialon mobilnih aplikacija instaliranih na mobilne uređaje.

Koliko je teško instalirati mobilnu aplikaciju?

To je minuta posla. S Trg.Play ili Apple Marketa preuzmete mobilnu aplikaciju i upišete korisničko ime i šifru koju dobijete napisanu u paketu. Plovilo je nakon toga već prikazano na karti.

Imam više plovila, mogu li na svojoj mobilnoj aplikaciji imati pregled svih plovila, a da moji poslovni partneri vide samo određena plovila?

Naravno. Za vaše poslovne partnere (npr. skipera ili drugog vlasnika) izraditi ćemo korisničko ime koje će omogućiti pregled samo odabranih plovila.

Mogu li sam upaliti ili ugasiti alarme?

Da. Alarmi kao što su paljenje motora, prekoračenje brzine, ulazak ili izlazak iz zone kretanja, odspajanje uređaja sa akumulatora, paljenje kaljužne pumpe i slično, pale se i gase direktno iz web ili mobilne aplikacije.

Od kojeg dana u mjesecu ide aktivacija i koliko traje?

Aktivacija ide od prvog dana u mjesecu do zadnjeg dana u mjesecu. Na primjer, ako aktivirate uređaj 15.svibnja, morate platiti aktivaciju za cijeli svibanj. Zbog toga je dobro planirati aktivacije na vrijeme.

Da li je GPS uređaj zaključan samo na vašu uslugu?

Ne. GPS uređaj možete samostalno prekonfigurirati na bilo koju drugu uslugu ako to želite. Uređaj je vaše vlasništvo.

Mogu li pomoću nadzora upaliti nekakav uređaj na brodu?

Da. Električni uređaj spojite na navedeni uređaj i putem mobilne aplikacije možete upaliti ili ugasiti uređaj. Na primjer, grijanje, hladnjak, sirenu, ili slično. Isto tako možete ugasiti motor plovila. Iako je to spajanje jednostavno, ipak preporučamo da angažirate električara. Shemu spajanja naravno dobijete u paketu.

Mogu li koristiti nautičke karte?

Da. Mogu se koristiti samo iz web verzije Wialon aplikacije, na mobilnoj aplikaciji nautičke karte nisu podržane. Ako vam trebaju nautičke karte na mobitelu, možete koristiti mobilni web preglednik. 

Da li je moj mobitel dovoljno dobar za GPS praćenje?

Da, bilo koji mobitel u posljednjih 5-6 godina podržava našu aplikaciju. Podržani su Android, Huawei i Apple telefoni.

Koliko je precizan GPS nadzor plovila?

Ne brinite, preciznost je oko 2-10 metara. Veća nepreciznost dolazi od geografske karte koja je podloga nego što je preciznost samog uređaja. Karte koje su podloga možete mijenjati, a imate podršku za 7 karata + nautičke karte.

Da li kontaktiram GPS uređaj putem SMS poruka?

Ne. sve aktivnosti radite putem Wialon mobilne ili web aplikacije. Komunikacija putem SMS poruka je bila zanimljiva prije 10 i više godina. 

Mogu li pratiti napon akumulatora i radne sate motora?

Da. Naši GPS uređaji imaju mjerač ulaznog napona i navedeni podatak je vidljiv u aplikaciji. Na primjer, stanje akumulatora je 12.35V. 

Kada se motor broda upali, napon poraste za nekoliko volti. Na temelju tog podatka sustav sam vodi evidenciju o radnim satima motora.

Mogu li voditi evidenciju o servisima kroz aplikaciju?

Da. Obzirom kako se broje radni sati motora, možete unijeti informaciju o tome kada potrebno napraviti servis. Kada dođe vrijeme servisa – vidjeti ćete to u aplikaciji.

Mogu li izračunati potrošnju goriva?

Da. Izračun je matematički i njegova preciznost ovisi o unesenim informacijama o potrošnji.

Mogu li voditi evidenciju o posjećenosti određenih geografskih zona?

Da. Možete vidjeti koliko puta je plovilo na primjer napustilo zonu veza, koliko puta je došlo do benzinske pumpe i slično. Na temelju toga možete napraviti izvještaj ili dobiti obavijest putem mobitela kada plovilo posjeti neku zonu. Zone definirate (crtate) sami.