Kao što vjerojatno do sada znate, u GPS tracker / GPS lokator uređaj se stavlja SIM telefonska kartica kako bi se mogao obavljati GPS tracking (praćenje objekta u realnom vremenu). Starije verzije GPS uređaja za satelitsko praćenje mogli su samo zabilježiti kretanje koje je uređaj napravio, bez mogućnosti slanja podataka na web.

Takvi uređaji nazivali su se “GPS loggeri”, a uglavnom su izgledali kao USB stick. Kada takav USB stick spojite na računalo, možete prenijeti datoteku u kojoj se nalaze podaci o kretanju (brzine, lokacija).

Postoje razni standardi za pohranu takvih informacija, a često se tzv. preklopi tih podataka rade sa Google mapama, ili drugim kartografskim izvorima podataka.

U posljednjih 10-15 godina, postalo je dovoljno jeftino omogućiti uređajima spajanje na Internet. Postoje različiti načini za to, a u ovom tekstu ćemo se fokusirati na SIM telefonsku karticu. Karticu je jednostavno nabaviti, često nije potrebna niti pretplata (npr. prepaid), a jedini podatak koji trebate znati za aktivaciju kartice je Access Point Name (APN). U postavke uređaja (kao i mobilnog telefona) potrebno je upisati APN informaciju i uređaj se s ubačenom karticom može spojiti na Internet.

 

BeeDigital SIM kartica za GPS tracking – izbjegnite probleme sa slabim GSM signalom

Zvuči kao da je problem sa konekcijom na Internet riješen, no na žalost to je daleko od istine. Uređaj se spaja na Internet, šalje svoje podatke, no postoji niz ograničenja koja običnom korisniku nisu jednostavno razumljiva.

 GPS tracker, tracking uređaj - mjesto za umetanje SIM kartice 

GPS tracking uređaj – mjesto za umetanje SIM kartice

Za početak, SIM telefonska kartica koju kupimo na kiosku – telefonska je kartica određenog operatera. U Hrvatskoj su tele operateri T-Mobile, A1 (bivši VIPnet) i Tele2. Bonbon, Tomato i slični operateri zapravo su sestrinske kompanije/poduzeća od T-Mobilea, A1 i Tele2, dakle koriste istu telekomunikaciju infrastrukturu. 

 Vratimo se na GPS tracker uređaj. On se putem umetnute SIM telefonske kartice spaja na mrežu operatera koji karticu izdaje. Dakle, ako imamo telefonsku karticu T-Mobile (SIMPA ili BonBon), uređaj će se uvijek spajati na T-Mobile mrežu.

Pokrivenost signalom u Hrvatskoj je svakako dobra, no na Jadranskom moru vrlo često se događa da T-Mobile signala nema, a recimo ima signala od A1. BonBon kartica se naravno neće spajati na drugu mrežu i GPS tracker uređaj neće moći poslati informacije o kretanju iako je je signal druge mreže dobar (na primjer A1).

Bolji uređaji, koje možete nabaviti kod nas, pamte informacije o kretanju i pošalju ih onda kada mreža bude dostupna, no svejedno – pregled kretanja u realnom vremenu nije moguć. Neće biti moguć niti kontakt s brodom u smislu gašenja broda motora, detekcije paljenja kaljužne pumpe ili slično.

BeeDigital M2M Business SIM kartica rješava sve ove probleme. Kako?

BeeDigital M2M kartica nije SIM kartica niti od jednog od dostupnih teleoperatera. Drugim riječima to je “network agnostic” SIM kartica. Kada je signal A1 snažniji – kartica se spaja na A1, kada je signal Tele2 snažniji – kartica se spaja na Tele2. Dakle, nema preferencije teleoperatera i gubitka spoja na Internet. 

 Ovakvo rješenje najbolje je upravo za područja gdje plove brodovi. To su područja gdje teleoperateri jednostavno nemaju interesa pokriti sve dijelove Lijepe naše. U tim dijelovima, naša M2M kartica radi odlično – spaja se na onu mrežu koja je dostupna. 

Obzirom kako BeeDigital kartice omogućavaju spajanje na više od 240 teleoperatera, u više od 110 zemalja, jasno je kako telefonske kartice kao što su SIMPA ili A1 jednostavno nemaju istu kvalitetu prijema. Drugim riječima, s BeeDigital M2M Business SIM karticom možete se nesmetano kretati u svim područjima, bez obzira na pokrivenost signalom. 

Zemlje u kojima možete nadzirati plovilo s BeeDigital M2M SIM karticom za GPS bez naknade: Albanija, Alžir, Argentina, Australija, Austrija, Azerbajdžan, Bjelorusija, Belgija, Bosna i Hercegovina, Brazil, Brunej, Bugarska, Kanada, Čile, Kina, Kolumbija, Hrvatska, Cipar, Češka, Danska, Dominikanska Republika, Ekvador, Estonija, Farski otoci, Finska, Francuska, Francuska Gvajana, Gruzija, Njemačka, Gana, Gibraltar, Grčka, Hongkong, Mađarska, Island, Indija, Indija, Iran, Irak, Irska, Izrael i Palestina, Italija, Japan, Kazahstan, Južna Koreja, Kuvajt, Kirgistan, Latvija, Lihtenštajn, Litva, Luksemburg, Makao, Makedonija, Malezija, Malta, Mayotte, Meksiko, Moldavija, Monako, Mongolija, Crna Gora, Nizozemska, Novi Zeland, Norveška, Panama, Paragvaj, Peru, Filipini, Poljska, Portugal, Puerto Rico, Rumunjska, Rusija, Saudijska Arabija, Srbija, Singapur, Slovačka, Slovenija, Južna Afrika, Španjolska, Švedska, Švicarska, Tajvan, Tadžikistan, Tajland, Turska, Ukrajina, Velika Britanija, Sjedinjene Američke Države i Urugvaj.

 

Kontaktirajte nas za sve detalje i saznajte što sve možemo učiniti za vas

Za sve informacije, nabavku GPS tracker uređaja, BeeDigital M2M SIM kartice, aplikacije za GPS praćenje plovila i usluge nazovite nas na tel. +385 92 2946 537.

Više detalja o nadzoru svih vrsta brodova i plovila potražite na našoj stranici https://www.nadzorplovila.com/ .

GPS tracker uređaji koje možete kupiti kod nas dolaze konfigurirani za vaše plovilo, a mjesečna cijena usluge je 50 ili 100 kn + PDV ovisno koristite li napredne usluge aplikacije za praćenje ili ne.

Posjetite nas i na Facebooku https://www.facebook.com/BeeDigitalGPS/ .