...

Brodice i jahte su često bez nadzora, pogotovo ako su dugo privezane u marini. Zlonamjernici ih možda neće ukrasti, ali mogu u njih provaliti, uzeti vrijedne stvari i napraviti štetu. Češće su na meti vanbrodski motori. Oni su skupi, teško ih je zaštiti i lopovi to znaju.

Krađe plovila ili vanbrodskih motora na žalost događaju se svake godine.

Najčešći načini krađe s kojima smo upoznati funkcioniraju na način da lopovi tokom noći odvežu brodicu s veza, odvuku ju na pučinu i ukradu vanbrodske motore ili drugu vrijednu imovinu. Pri tome čak koriste velike baterijske kutne brusilice (flekserice) pomoću kojih odrežu nosače i tako si olakšaju posao. Vama ostavljaju problem sanacije broda i kupovine novih motora. Zbog toga plovilo treba imati stalni nadzor nad plovilom.

Kako se zaštititi od krađe vanbrodskog motora, skupe imovine ili cijelog plovila?

U daljnjem tekstu su opisane funkcionalnosti BeeDigital GPS satelitskog nadzora plovila koje svaki vlasnik brodice ili jahte, charter iznajmljivač ili nautičar treba imati na svom dlanu. Sustav omogućava više načina zaštite.

Krenimo redom.

1.Aktivacija geozone na vez u marini

Kada zavežete plovilo na vez u marini, potrebno je označiti geozonu (geo-ogradu) u krugu od 50-ak metara oko plovila. Nakon toga, svaki puta kada brod napusti marinu dobiti ćete obavijest na mobilni telefon. Kada budete sami plovili i odlazili s veza također ćete dobiti informaciju na mobitel i znati da sustav za satelitski nadzor plovila funkcionira. Ako se to dogodi usred noći, kada niste u blizini – znate da bi to mogao biti problem. 

Za razliku od automobilskih GPS tracker uređaja za praćenje, brodovi se pomiču i kada su ugašeni. Ne možete se pouzdati niti u akcelerometre koji se nalaze u kvalitetnijim GPS lokatorima jer se plovilo konstantno giba na valovima. Klasični automobilski uređaji za praćenje se “uspavaju” za vrijeme stajanja i isključe GPS antenu. Stoga je potrebno imati uređaj i njegov softver podešen vrlo specifičnu namjenu praćenja plovila.

Geozona veza plovila u marini.

2.BeeDigital M2M multinetwork SIM kartica

Često se postavlja pitanje može li GPS tracker raditi bez SIM kartice? Odgovor je da. Postoje GPS uređaji koji ne koriste SIM telefonsku karticu već druge mreže kao što je to SigFox, NB-IoT ili LoRa. To su mreže namijenjene za senzore koji šalju vrlo malo podataka. I rijetko. Takvi GPS uređaji bez SIM kartice nemaju dvosmjernu komunikaciju i šalju podatke uglavnom jednom u 10 minuta ili rjeđe.

Profesionalni brodski sustav za satelitski nadzor mora slati mnogo više podataka na platformu za praćenje. To su informacije o kretanju, dijagnostici, naponu baterije i senzorima. Nautičari uglavnom žele imati dvosmjernu komunikaciju s plovilom tako da pomoću mobilne aplikacije mogu upaliti ili ugasili električni uređaj na brodu. Za te namjene GPS tracker bez SIM kartice nema smisla.

BeeDigital SIM kartica za 180 teleoperatera bez roaminga

Naša rješenja za GPS satelitski nazor plovila i vozila dolaze s ugrađenom BeeDigital SIM karticom. To ima svojih prednosti. U slučaju krađe plovila, čak i kada se koristi uređaj za ometanje (GPS jammer, ometač) moguće je saznati gdje se brod približno nalazi. Lokacija nije precizna kao kod GPS sustava, ali je dovoljno dobra za približno locirati ukradeni brod i obavijestiti policiju.

Ako utvrdite da se nešto nepredviđeno događa sa plovilom, putem mobilne aplikacije možete aktivirati sirenu ili bljeskalicu koja može uplašiti lopove. Ili ugasiti kontakt bravicu za paljenje motora, za svaki slučaj. Krađe plovila ili vanbrodski motora tako se mogu znatno otežati.

3.Primjena bluetooth identifikacijskog senzora 

Identifikacijski senzori su mali IP68 vodonepropusni uređaji koji stanu u džep. Imaju vlastitu bateriju koja može trajati 10-ak godina i potpuno su autonomni. Možete ih staviti bilo gdje. Jednom kada se senzor spoji sa GPS tracker sustavom za praćenje, svakih 10-ak sekundi odašilje svoj identifikacijski kod. Ukoliko se senzor udalji od centralne jedinice tj. GPS trackera, on će to registrirati i poslati vam obavijest na mobitel.

Bluetooth senzor možete trajno postaviti u vanbrodski motor ili drugu vrijednu opremu. Kada se ta oprema udalji od broda, tj. od centralne jedinice – znate da nešto nije u redu.

Beedigital sustavi za satelitski nadzor plovila mogu spojiti više senzora na brodu te detektirati temperaturu, vlagu, otvaranje vrata (magnetni senzor), pomicanje (senzor trešnje) ili udaljavanje od centralne jedinice (identifikacijski senzor)

Bežični bluetooth identifikacijski senzor

Za više informacija pogledajte: https://www.nadzorplovila.com/senzori-u-gps-tracker-uredajima-za-pracenje-brodova/

Naravno, naše BeeDigital rješenje za GPS satelitski nadzor plovila to sve ima.
 

Kontaktirajte nas za sve detalje i saznajte što sve možemo učiniti za vas

Za sve informacije, nabavku GPS tracker uređaja, BeeDigital M2M SIM kartice, aplikacije za GPS praćenje plovila i usluge nazovite nas na tel. +385 92 2946 537.

Više detalja o nadzoru svih vrsta brodova i plovila potražite na našoj stranici https://www.nadzorplovila.com/ . 

GPS tracker uređaji koje možete kupiti kod nas dolaze konfigurirani za vaše plovilo, a mjesečna cijena usluge je 60 ili 120 kn + PDV ovisno koristite li napredne usluge aplikacije za praćenje ili ne.

Posjetite nas i na Facebooku https://www.facebook.com/BeeDigitalGPS/ .

Seraphinite AcceleratorOptimized by Seraphinite Accelerator
Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.