...

Većina brodara smatra kako je dovoljno je imati informaciju o trenutnoj lokaciji plovila. I to je naravno točno. Lokacija je velika pomoć u slučaju ako brod dajemo u rentu odnosno charter. Često se događa da turist koji je brod unajmio treba pomoć, a ne zna objasniti gdje se nalazi. Pogotovo ako nailazi nevrijeme ili pada mrak. Tada možemo jednostavno doploviti do izgubljenog broda putem vlastitog navigacijskog sustava ili telefonski objasniti turistu kako doći na sigurno.

Pregled kretanja u prošlosti (kronologija kretanja) sljedeća je važna funkcionalnost dobrog sustava za GPS satelitsko praćenje. Pogotovo kada taj isti turist, nesvjestan velike potrošnje goriva zbog brze vožnje treba natočiti rezervoar na povratku. Tada kao vrlo dobar argument može doći pregled povijesti kretanja, kao i brzina u svakoj točci puta. Isto se može koristiti i za detekciju prebrze vožnje i glisiranja u blizini obale.

Primjena GPS, Galileo i Glonass satelitskog sustava

Brodska elektronika, GPS tracker uređaj i platforma za satelitsko praćenje rade upravo to – omogućavaju uvid u kretanje nadziranog vozila, plovila, osobe ili tereta. To omogućavaju jednostavno i brzo uz pomoć mobilne aplikacije ili web stranice. Bolji uređaji ne samo da imaju vrhunsku GPS preciznost, već primaju informaciju od više različitih satelitskih sustava. BeeDigital istovremeno koristi ruski Glonass, američki GPS i novi europski sustav Galileo tako da je preciznost lokacije točna u nekoliko metara. Zapravo, veća pogreška je u kartografiji koja je podloga za prikaz lokacije, nego je to greška same lokacije.

U slučaju kretanja u području bez GSM signala (koji je potreban za slanje podataka) uređaj zapisuje sve podatke o kretanjima i senzorima u vlastitu memoriju. Kada se ostvari spoj na repetitor lokalnog teleoperatera, podaci se šalju na platformu za praćenje. Zato možemo saznati gdje je čamac, gliser ili jetski bio čak i ako na tom području nema signala za mobitel.

 

Vrste senzora u GPS tracker uređajima za brodove

Osim slanja trenutne lokacije, kvalitetniji GPS tracker uređaji mogu i mnogo toga više. Kada već imaju u sebi BeeDigital M2M Business SIM telefonsku karticu koja omogućuje spajanje na Internet i znatno bolju pokrivenost nego što je to slučaj s običnom SIM karticom lokalnog teleoperatera, zašto ne iskoristiti tu mogućnost te osim same lokacije dojaviti i druge informacije? Ti podaci nazivaju se telemetrijski podaci.

Prema definiciji telemetrije možemo zaključiti kako je to daljinsko mjerenje pri kojem je osjetnik (senzor) na mjernom mjestu odvojen, a često i udaljen od sustava koji služi za pregled, pohranu i analizu podataka. GPS tracker (lokator, tragač) je upravo ta jedinica koja pomoću senzora prikuplja podatke i šalje ih na udaljeno mjesto koje služi za analizu. Ako vas zanimaju detalji o načinu rada cjelokupnog sustava za satelitsko praćenje posjetite naš ranije objavljeni tekst.

Bolji GPS tracker uređaji za praćenje brodova u sebi imaju i druge senzore koji mogu biti vrlo korisni. Na primjer, senzor napona baterije (voltaže akumulatora), senzor trešnje (eng. shake senzor), senzor rada kaljužne (eng. bildge) pumpe, senzor otvaranja i zatvaranje vrata i slično.

 

 Vrste senzora za GPS tracker sustave

Senzore možemo podijeliti na dvije osnovne vrste: (1) interni senzori koji se nalaze u samom uređaju, i (2) vanjski odnosno eksterni senzori koje na razne načine priključujemo na GPS uređaj. Priključiti ih možemo pomoću namjenskog kabela, što vrlo često zna biti komplicirano za ugradnju ili putem bežične (bluetooth) mreže što je naravno jednostavnije. Pojasnit ćemo ih kasnije.

Svi GPS uređaji u ponudi BeeDigitala koji se spajaju na instalaciju broda (akumulator) imaju senzor voltaže. Na temelju tog senzora može se detektirati je li brodski motor upaljen ili ne. Tipični napon (V) akumulatora je 12.5V u stanju mirovanja. Kada se motor upali, podigne se i napon struje (uglavnom preko 13.2V) te uređaj može detektirati kako se radi o upaljenom motoru. Tako se računaju i sati rada motora. Naravno kada voltaža padne ispod 12V – vrijeme je za novi akumulator. Slično vrijedi i za 24 voltni sustav, samo su naponi drugačiji. Ako imate naš uređaj nije potrebna ugradnja dodatnih mjerača sati rada motora.

Ukoliko je GPS uređaj isključen sa struje (slučajno ili namjerno) na mobilni uređaj dobivate informaciju u roku od nekoliko sekundi. Svi GPS uređaji imaju u sebi backup bateriju koja omogućuje određeno vrijeme rada bez vanjskog napajanja strujom, pa tako i slanje informacija ako su isključeni s napona.

Drugi interni senzor koji se nalazi u BeeDigital GPS uređaju je akcelerometar. On očitava kretanje u tri osi: X,Y i Z. Na temelju tih podataka moguće je detektirati snažna pomicanja i udarce. Ovaj senzor važniji je kod vozila na cesti jer omogućuje detekciju žestoke vožnje (čak i informacije o G-silama u zavojima, prilikom kočenja ili žustrog ubrzavanja). U brodovima kalibracija tih senzora naravno ovisi o veličini broda i nizu dodatnih parametara.

Digitalni ulazi GPS trackera mogu se koristiti kao senzori

Bolji GPS tracker uređaji za satelitsko praćenje plovila imaju razne digitalne ulaze, kao i izlaze. Ulazi se mogu koristiti kao senzori. Na primjer, spajanjem struje s kaljužne pumpe dobit ćete informaciju o njenom radu u roku od nekoliko sekundi nakon aktivacije. Važnost te informacije jasna je svakom vlasniku broda.

Vanjski senzori u našoj ponudi su baterijski autonomni senzori koji se spajaju putem bežične bluetooth mreže. To znači da vodootporan (IP68) senzor veličine cca 4×1 cm možete postaviti bilo gdje u plovilu (do 200m na otvorenom prostoru) i očitavati s njega informacije sljedećih 5 godina bez punjenja baterije. Da, dobro ste pročitali – do 5 godina bez dodatnog napajanja na struju!

Bluetooth vodonepropusni bežični  senzor za plovilo

Bluetooth vodonepropusni bežični senzor za plovilo

Naravno da je instalacija bežičnih senzora mnogo jednostavnija nego je to instalacija onih spojenih na žicu. Sve informacije u trenu su na vašem mobilnom uređaju!

Senzori se uglavnom mogu podijeliti na senzore temperature (na mobilnoj aplikaciji vidite temperaturu u okolini senzora), vlage, magnetne senzore (na primjer kada se vrata otvore/zatvore – dobijete informaciju na mobilni uređaj), senzore pomicanja te tzv. beacon senzore. Posljednji, bluetooth beacon senzori, mogu biti jeftin i učinkovit način zaštite od krađe – kada se senzor udalji od GPS lokator uređaja – možete to odmah saznati putem push obavijesti na svoj mobitel.

Jedino je mašta ograničavajući faktor u spajanju senzora, a njihovu instalaciju možete napraviti sami bez potrebe za profesionalnim instalaterom.

Kontaktirajte nas

Za sve informacije, nabavku GPS tracker uređaja, BeeDigital M2M SIM kartice, aplikacije za GPS praćenje plovila i usluge nazovite nas na tel. +385 92 2946 537

Više detalja o nadzoru svih vrsta brodova i plovila potražite na našoj stranici https://www.nadzorplovila.com/ 

 

Pratite svoje plovilo već danas

Choose one of the 4Nautic packages and track your boat.

već sutra!

No contractual obligation with the option to deactivate as needed. One of our self-installation satellite vessel monitoring packages is likely to be all you need.

Ako niste sigurni – kontaktirajte nas za više informacija! 

#!trpst#trp-gettext data-trpgettextoriginal=8829#!trpen#Seraphinite Accelerator#!trpst#/trp-gettext#!trpen##!trpst#trp-gettext data-trpgettextoriginal=8830#!trpen#Optimized by #!trpst#trp-gettext data-trpgettextoriginal=8829#!trpen#Seraphinite Accelerator#!trpst#/trp-gettext#!trpen##!trpst#/trp-gettext#!trpen#
#!trpst#trp-gettext data-trpgettextoriginal=8831#!trpen#Turns on site high speed to be attractive for people and search engines.#!trpst#/trp-gettext#!trpen#