U prethodnom tekstu smo opisali vrste senzora koje možete koristi u BeeDigital satelitskom nadzoru plovila. Sada ćemo pobliže pojasniti kako neki od njih funkcioniraju i koje informacije možete imati na vlastitom mobilnom uređaju.

Ako ste taj članak preskočili, svakako provjerite na: https://www.nadzorplovila.com/senzori-u-gps-tracker-uredajima-za-pracenje-brodova/

Senzori napona akumulatora, sati rada motora i kaljužne pumpe

U daljnjem tekstu su opisani osnovni senzori čije informacije koje svaki vlasnih brodice, charter iznajmljivač ili nautičar treba imati na svom dlanu.

Senzor napona akumulatora (baterije) broda

Ova izuzetno važna informacija mora vam u svakom trenutku biti dostupna. Zanemarivanje stanja voltaže brodske baterije (akumulatora) dovesti će vas do situacije da nećete moći upaliti brodski motor. Zbog toga ćete izgubiti dan plovidbe i potrošiti ga na punjenje akumulatora.

Drugi problem je i vijek trajanja brodske baterije. Zbog nebrige oko akumulatora dolazi do sulfatizacije i dubokog pražnjenja. Većina brodova se ne koristi svaki dan, a akumulator koji dugo stoji ispražnjen postaje podložan kvarenju. Ispražnjen akumulator će na svojim olovnim pločama početi kristalizirati olovni sulfat i kada taj sloj postane dovoljno debeo, niti jedno punjenje mu neće moći vratiti mu radni kapacitet. Takav akumulator je za zamjenu.

Pomoću BeeDigital satelitskog sustava informacija o stanju baterije je uvijek tu. Na mobilnom uređaju možete vidjeti napon u svakom trenutku. Kada napon baterija padne ispod određene razine dobiti ćete alarm putem push obavijesti na mobitel. Za dobivanje informacije o stanju baterije ne morate spajati dodatne senzore, trebate samo spojiti GPS tracker uređaj na instalaciju plovila odnosno bateriju.

 

Klasični senzor napona baterije na brodu.

Senzor rada kaljužne pumpe / kaljuže 

Kaljužna pumpa je jednostavan mehanizam koji se sastoji od plovka koji se zbog prisustva vode podigne i aktivira pumpu. Pumpa naravno izbacuje morsku vodu ili još češće kišnicu iz unutrašnjosti broda. Vlažna unutrašnjost broda će na visokim temperaturama brzo stvoriti plijesan i neugodne mirise kojih se nećete samo tako lako riješiti. O potapanju broda već sve znate i sami.

 Plovak za aktivaciju kaljužne pumpe

Važno je imati trenutnu informaciju o aktivaciji kaljuže, no pitanje je kako to napraviti. S našim BeeDigital rješenjem za GPS satelitski nadzor broda to je jednostavno. Jednu žicu GPS tracker / lokator uređaja dovedete na kaljužnu pumpu ili na plovak. Kada se plovak kaljužne pumpe digne, on će aktivirati paljenje pumpe i izbacivanje vode iz brode. U isto vrijeme uređaj aktivira slanje alarmnih poruka na Wialon platformu za praćenje, kao i vaš mobilni uređaj.

Možete imati više mobilnih uređaja i na svaki od njih ćete dobiti alarmnu poruku na hrvatskom jeziku o informaciji da se kaljužna pumpa uključila. Možete izvući i detaljan izvještaj o radu kaljužne pumpe za zadnja tri mjeseca nadzora. Od paljenja pumpe do dobivanja alarma u praksi proći će nekoliko sekundi.

Obzirom kako se radi o jednostavnoj ugradnji u većini slučajeva vam ne treba električar.

Brojač radnih sati i servis brodskog motora

Kako znamo da je motor upaljen? Jednostavno, pomoću detekcije promjene napona baterije. Upaljen brodski ili vanbrodski motor počinje puniti bateriju određenim naponom. Razlika napona se može precizno detektirati pomoću našeg sustava za GPS satelitski nadzor plovila. Svaka minuta rada motora se zbraja u ukupni broj radnih sati. Naravno da možete posjedovati i posebni uređaj/sat za mjerenje radnih sati motora kao na slici, no zašto komplicirati. U našoj BeeDigital platformi za nadzor plovila možete u svakom trenutku vidjeti kada i gdje je brodski motor upaljen, koliko dugo je motor radio, čak i imati okvirnu potrošnju goriva prema matematičkom izračunu.

 

 Klasični analogni brojač sati rada brodskog motora

Praćenje servisa brodskog motora

Obzirom kako se motori servisiraju nakon određenog broja radnih sati, možete imati detaljni uvid u servise putem platforme za nadzor. Možete dobiti i obavijest kada dođe vrijeme za napraviti servis motora. Ako imate jedan brod za tada to vjerojatno možete i sami. Nali ako imate više brodova koji su u charteru, renti ili se aktivno koriste kroz cijelu godinu tada vam ovo predstavlja jeftino i jednostavno rješenje za praćenje i kontrolu.

Detaljni izvještaj o paljenju brodskog ili vanbrodskog motora možete imati na mobitelu, ili ga možete automatski primiti u PDF formatu na svoj email svaki dan, tjedan ili prema želji.

Najbolja aplikacija za nadzor broda 

Nautičari često postavljaju pitanje koja je najbolja mobilna aplikacija za nadzor broda. Na to pitanje nije jednostavno odgovoriti. Mobilnih aplikacija, cloud platformi na satelitski praćenje i nadzor ima mnogo. Važno je imati aplikaciju koja omogućava dobivanje alarma u realnom vremenu, preciznu kartografiju koja u sebi ima nautičke karte te mogućnost izrade vlastitih geozona i obavijesti vezanih uz njih. Na primjer, da znate kada vam je brod napustio vez.

Ako se slabije služite stranim jezicima svakako je poželjno da aplikacija ima prijevod na hrvatski jezik.

Najbolja aplikacija za nadzor broda bi morala biti prilično svestrana u pogledu obavijesti i funkcionalnosti koje pruža. Na primjer, u slučaju prodora vode i aktivacije kaljužne pumpe, pada voltaže brodske baterije ili bilo kojeg drugog alarma (kojeg sami možete aktivirati i deaktivirati) mobilna aplikacija za nadzor broda vas mora upozoriti putem push obavijesti.

Mora imati mogućnost aktivacije dodatnih obavijesti i primanje izvještaja putem emaila. To je posebno zanimljivo ako imate brod usidren u marini, tada osoblje marine može primiti email s obavijesti i odmah poduzeti potrebne radnje kako bi se otklonio problem čak i bez vaše intervencije.

Naravno, naše BeeDigital rješenje za GPS satelitski nadzor plovila to sve ima.

  

 

 Kontaktirajte nas za sve detalje i saznajte što sve možemo učiniti za vas

Za sve informacije, nabavku GPS tracker uređaja, BeeDigital M2M SIM kartice, aplikacije za GPS praćenje plovila i usluge nazovite nas na tel. +385 92 2946 537.

Više detalja o nadzoru svih vrsta brodova i plovila potražite na našoj stranici https://www.nadzorplovila.com/ . 

GPS tracker uređaji koje možete kupiti kod nas dolaze konfigurirani za vaše plovilo, a mjesečna cijena usluge je 60 ili 120 kn + PDV ovisno koristite li napredne usluge aplikacije za praćenje ili ne.

Posjetite nas i na Facebooku https://www.facebook.com/BeeDigitalGPS/ .