Kratko i jasno: sustav za GPS praćenje sastoji se od tri osnovna dijela:

(1) GPS tracker/lokator uređaja,
(2) mrežne veze uređaja na internet, što je najčešće SIM telefonska kartica, te
(3) platforme za satelitsko praćenje – web stranice ili mobilne aplikacije pomoću koje se pregledavaju informacije dobivene od uređaja.

Krenimo redom.

1) GPS tracker / lokator za praćenje broda, vozila, parangala, kamiona, motocikla ili neke druge pokretne imovine

GPS tracker je elektronički uređaj koji ima mogućnost prijema informacija od satelita koji odašilju svoju točnu lokaciju. Postoje različiti satelitski sustavi za određivanje precizne lokacije, a GPS je samo jedan od njih. Osim klasičnog američkog GPS satelitskog sustava kojeg svi dobro poznajemo, koristi se i ruski GLONASS, kineski BEIDOU te novi europski sustav GALILEO. Svi oni funkcioniraju na relativno sličan način: 30-ak satelita nalazi se iznad zemlje i odašilju svoju poziciju. Geostacionarni su, odnosno nalaze se uvijek na istom mjestu iznad zemlje.

GPS tracker uređaj prihvaća te signale i na temelju njih određuje vlastitu poziciju. Minimalno je potrebno imati informacije s tri satelita kako bi se odredila približna lokacija, a kvalitetni uređaji nerijetko vide više od 10-ak satelita u svakom trenutku. Naravno, što je broj dostupnih tj. vidljivih satelita veći – veća je i preciznost.

BeeDigital sustav podržava više od 2000 različitih uređaja za GPS praćenje

 

 

 

  

Naš sustav podržava više od 2000 različitih uređaja za GPS praćenje

Jeftini GPS tracker uređaji imaju loš GPS modul i slabije antene pa je za očekivati kako je preciznost tih uređaja dobra samo u idealnim uvjetima. Recimo, kada je lijepo vrijeme i kada je uređaj montiran tako da postoji optička vidljivost sa satelitima – onda je i preciznost dobra. Situacija se komplicira u slučaju lošeg vremena, kada se uređaj nalazi na manje dostupnim lokacijama (u šumi, između zgrada gdje postoji zrcaljenje signala) ili u vozilu – ispod poklopca motora ili duboko u unutrašnjosti broda. Naravno, kvaliteta prijema je lošija kada je uređaj ugrađen u blizini izvora smetnji, kao što je to motor. Posebno je problematično kada je uređaj postavljen unutar željeznog kontejnera jer se kontejneri ponašaju kao svojevrsni Faradejev kavez.

Za takve situacije poželjno je koristiti GPS tracker uređaj s kvalitetnim antenskim sklopom, dobrim GPS/GLONASS/BEIDOU/GALILEO modulom te dobrom elektronikom zaštićenom u kvalitetnom kućištu. Bolji uređaji za satelitsko praćenje istovremeno se mogu spajati na više satelitskih sustava.

Mi konfiguriramo naše GPS lokatore tako da se spajaju na klasični GPS sustav i ruski GLONASS te ako ne postoji dostupnost signala – dobivaju približnu lokaciju putem GSM mreže spajanjem na najbliži repetitor. Ta mogućnost naziva se AGPS (eng. Assisted GPS). Drugim riječima, otporni su i na  GPS ometače (jammere) koje kradljivci znaju koristiti prilikom krađe. 

2) Povezivanje GPS tracker uređaja za praćenje na Internet – mrežna konekcija

Spoj uređaja na Internet ostvaruje se spajanjem na GSM mrežu. Za tu namjenu koristi se SIM telefonska kartica. Postoje verzije uređaja koji koriste Sigfox i druge  IoT mreže, no oni trenutno nisu u našem fokusu zbog niza problema koji proizlaze iz njihove primjene. Zato ćemo se fokusirati samo na SIM telefonske kartice i GSM mrežu za prijenos podataka.

SIM kartica predstavlja jeftino i pouzdano rješenje za spajanje svih uređaja na Internet, pa tako i GPS tracker uređaja. Oni mogu koristiti i SMS komunikaciju, no u naprednijim i kvalitetnijim GPS uređajima SMS poruke nemaju smisla (osim za konfiguraciju) jer ne pružaju mogućnost pregleda kronologije kretanja uređaja niti niz drugih naprednih mogućnosti.

SMS omogućuje dobivanje samo trenutne lokacije GPS tracker uređaja, najčešće tako što će GPS tracker na vaš telefonski broj poslati poruku s poveznicom na koju kliknete kako bi se prikazala trenutna pozicija na Google Maps karti. U današnje vrijeme takav način je zastario i za nadzor kretanja u realnom vremenu nije primjenjiv.

Moguće je koristiti bilo koju SIM telefonsku karticu lokalnih teleoperatera. Tipični trošak SIM kartice operatera BonBon, Simpe ili A1 je između 20 i 30 kn mjesečno. Ako s takvom karticom uređaj uđe u zonu roaminga (na primjer u blizinu Bosne i Hercegovine, Srbije, Švicarske… ) onda ste u problemu. Troškovi roaminga mogu biti 20-ak kn po satu vožnje.

Nemojte to zanemariti ako mislite da će vam se plovilo ili vozilo kretati u tim zonama! Ako niste sigurni, a želite robusno, pouzdano i jeftino rješenje – tu je naša BeeDigital M2M Business SIM kartica koja radi u više od 110 zemalja bez dodatnih troškova. Više informacija o BeeDigital kartici možete pronaći ovdje.

3) Platforma za GPS satelitsko praćenje

Platforma se sastoji od mobilne aplikacije i/ili web stranice. To je treća komponenta sustava za praćenje. Dobra platforma ima mobilnu aplikaciju koju instalirate na svoj Android ili iOS (iPhone) mobitel i web stranicu. Web stranica često ima dodatne mogućnosti u odnosnu na mobilnu aplikaciju jer je namijenjena za korištenje na većim ekranima pa samim time i prikaz može biti detaljniji.

Kada se instalira GPS sustav za praćenje bilo da se on postavi u brod, gliser, jetski, auto, kamion, motocikl, kontejner ili čak parangal, web stranica i mobilna aplikacije su vaš prozor u sve dostupne informacije o nadziranom uređaju. Dakle, platforma predstavlja ključnu komponentu svakog sustava za nadzor!

Postoje mnoge besplatne aplikacije za tu namjenu, no sve odreda imaju jednu veliku manu – za bilo kakve ozbiljnije mogućnosti potrebno je platiti. Ili nedostaje pregled povijesti (kronologije) kretanja, ili ne možete pratiti više jedinica (lokatora), ili je osvježavanje lokacije iznimno sporo, ili je aplikacija nelogična i s mnoštvom reklama koje ometaju u radu.

Ipak, za neke jednostavne primjene, moguće da je i besplatna aplikacija prihvatljivo rješenje. Kontaktirajte nas pa možemo vidjeti koje rješenje je primjenjivo u vašem slučaju. Mi koristimo Wialon, jednu od najkvalitetnijih platformi za satelitsko praćenje u svijetu. Putem Wialona prati se više od 3.8 milijuna jedinica, ima podršku za više od 30 jezika (naravno i hrvatski), funkcionira s više od 2000 različitih GPS lokatora (možemo spojiti i vaš GPS uređaj ako ga već imate!) te omogućava detaljno izvještavanje, neograničeno korištenje i  napredne sustave obavijesti.

 

Platforma za GPS praćenje Wialon

Na primjer, kada se plovilo ili vozilo upali – dobivate notifikaciju na mobilni uređaj u nekoliko sekundi. Isto tako je za prekoračenje brzine, ulaske i izlaske iz određenih područja kao što su luka ili benzinska crpka (nazivaju se geozone), informacije o voltaži akumulatora, parkiranjima, pa čak i dužem zaustavljanju na raskršću ako se radi o vozilu. Za plovila zanimljiva je informacija o paljenju kaljužne pumpe.

Sve informacije u trenu su na vašem mobilnom uređaju!

Napredniji GPS tracker uređaji imaju digitalne izlaze pomoću kojih možete na daljinu aktivirati ili deaktivirati neki elektronički uređaj (ugasiti motor, upaliti sirenu ili slično). Sve te aktivnosti pokrećete direktno iz mobilne aplikacije odnosno web stranice.

Jeste li kada primili paket putem DPD dostavne službe? Ako jeste, onda znate kako je korisno pratiti lokaciju dostavnog vozila u realnom vremenu i znati kada će vam paket stići. Istu takvu mogućnost možete imati i putem našeg Wialon sustava za GPS praćenje, a lokaciju objekta koji nadzirete možete jednostavno podijeliti s drugom osobom čak i putem Vibera, WhatsApp-a, SMS-a ili emaila.

Kontaktirajte nas za sve detalje i saznajte što sve možemo učiniti za vas

Za sve informacije, nabavku GPS tracker uređaja, BeeDigital M2M SIM kartice, aplikacije za GPS praćenje plovila i usluge nazovite nas na tel. +385 92 2946 537.

Više detalja o nadzoru svih vrsta brodova i plovila potražite na našoj stranici https://www.nadzorplovila.com/ .

GPS tracker uređaji koje možete kupiti kod nas dolaze konfigurirani za vaše plovilo, a mjesečna cijena usluge je 50 ili 100 kn + PDV ovisno koristite li napredne usluge aplikacije za praćenje ili ne. Posjetite nas i na Facebooku https://www.facebook.com/BeeDigitalGPS/ .